ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κρουστικός Υπέρηχος (ESWT), μια νέα θεραπεία για τις Μυοσκελετικές Παθήσεις
Η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο (ESWT) αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών κακώσεων.

Τα εστιασμένα κρουστικά κύματα (ηχητικά κύματα υψηλής εντάσεως) διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων με αποτέλεσμα να πυροδοτούν σημεία πόνου σε βαθύτερα αλλά και σε επιφανειακά στρώματα των μυϊκών ινών επιτυγχάνοντας άμεση βιοανάκαμψη των ιστών που έχουν κάποια μυοσκελετική παθολογία.

Εφαρμογή του Κρουστικού Υπερήχου

Η θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως σε 3-5 συνεδρίες με χρονικό μεσοδιάστημα διενέργειας της επόμενης συνεδρίας τρεις έως πέντε ημέρες. Ποσότητα γέλης (gel) εφαρμόζεται με κυκλικές ή γραμμικές κινήσεις και μικρή πίεση επί της κεφαλής εφαρμογής των υπερήχων ώστε μικρά ωστικά κύματα να διοχετεύονται στο δέρμα της επώδυνης πάσχουσας περιοχής. Μία συνεδρία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Μετά το τέλος της θεραπείας ο ασθενής βιώνει ένα ήπιο αίσθημα καυστικού άλγους ταυτόχρονα με ένα αίσθημα ανακούφισης στη θεραπευθείσα περιοχή.

Εφαρμόζεται σε όλες τις τενοντοπάθειες όλων των αρθρώσεων καθώς και σε επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.


Μηχανισμός Δράσης

Τα κρουστικά κύματα (shock waves) ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτο-επούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και το μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής. Διαλύει τις επασβεστώσεις του τένοντα, διεγείροντας την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνοντας την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο και αποφορτίζοντας τη φλεγμαίνουσα περιοχή. Τα κρουστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης με αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου να μην παράγουν πλέον σήματα πόνου.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλία για την εφαρμογή. Επίσης, εξαιτίας της έκλυσης ενδορφινών, μειώνεται η τοπική ευαισθησία στον πόνο, ανακουφίζοντας άμεσα τον ασθενή. Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Η χρόνια φλεγμονή μετατρέπεται σε οξεία φλεγμονή (που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό) ενώ παράλληλα μειώνεται η χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι παθολογίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων αποτελούν:

  • Άλγος ώμου: Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου- Τενοντίτιδα ώμου.
  • Άλγος αγκώνα: Επικονδυλίτιδα (τενοντίτιδα αγκώνα - tennis or golfers' elbow).
  • Άλγος ισχίου: Τροχαντηρίτιδα.
  • Άλγος γονάτου: Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα - Τενοντίτιδα οπισθίων μηριαίων (χήνειος πους).
  • Άλγος κνήμης: Σύνδρομο πρόσθιου - οπίσθιου κνημιαίου (shin splint).
  • Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα.
  • Άκανθα πτέρνας: Πελματιαία απονευρωσίτιδα.
  • Επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί (trigger points).