Δεδομένα

Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Ο ουροδυναμικός έλεγχος έχει σαν στόχο να μελετήσει με ακρίβεια τη λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (κύστη – ουρήθρα). Αποτελεί εξέταση αναφοράς σε ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού, ΣΚΠ κλπ. Ο ουροδυναμικός έλεγχος περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις ανάμεσα στις οποίες είναι οι εξής:

Ουροροομετρία

Η ουροροομετρία μετράει την ροή και την ποσότητα των ούρων που βγάζετε. Θα σας ζητηθεί να ουρήσετε σε μια τουαλέτα που έχει ένα ειδικό δοχείο στο οποίο συγκεντρώνονται τα ούρα. Το δοχείο είναι συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα που φτιάχνει μια καμπύλη που δείχνει την ροή των ούρων ανά δευτερόλεπτο.

Μέτρηση του υπολείμματος των ούρων

Όταν έχετε τελειώσει την ούρηση, ενδέχεται να έχουν απομείνει ούρα στην κύστη. Για να μπορέσει ο ιατρός να μετρήσει την ποσότητα των ούρων που έχει συγκρατηθεί στην κύστη θα τα υπολογίσει με το υπερηχογράφημα. Αν η ποσότητα που είχε παραμείνει στην κύστη είναι περίπου 200 ml, τότε είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη και η ποσότητα των 100 ml χρειάζεται να εκτιμηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ποσότητα που παραμένει δεν είναι η ίδια κάθε φορά που ουρείτε.

Κυστομετρία

Η κυστομετρία μετράει την ποσότητα των ούρων που μπορεί να κρατήσει η κύστη, πόση πίεση δημιουργείται μέσα στην κύστη όταν γεμίζει και πόσο γεμάτη είναι όταν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε.
Ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα για να αδειάσει την κύστη εντελώς. Στην συνέχεια, ένας μικρός καθετήρας με έναν μετρητή πίεσης θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει η κύστη με φυσιολογικό ορό. Ένας άλλος καθετήρας θα τοποθετηθεί στο ορθό (παχύ έντερο) για να μετρήσει την ενδοκοιλιακή πίεση. Κατά περιόδους ο ουρολόγος θα σας ρωτήσει πώς αισθάνεστε την κύστη σας και πότε αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε. Η ποσότητα του νερού που εισέρχεται και η πίεση στην κύστη, καταγράφονται συνεχώς. Ίσως σας ζητηθεί να βήξετε κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μπορεί τότε να διαπιστωθούν ακούσιες συσπάσεις της κύστης σας.

Μέτρηση της πίεσης κατά την απώλεια ούρων


Όσο γεμίζει η κύστη για την κυστομετρία, μπορεί να κάνει ξαφνικές συσπάσεις και να αποβάλει νερό χωρίς προειδοποίηση, καταγράφοντας την πίεση την στιγμή που γίνεται απώλεια ούρων. Αυτή η εξέταση μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Ηλεκτρομυογράφημα

Στην περίπτωση που ο ιατρός σας πιστεύει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κακή λειτουργία των νεύρων, ίσως υποβληθείτε σε ηλεκτρομυογράφημα. Η εξέταση αυτή μετράει τις συσπάσεις των μυών του σφιγκτήρα με την χρήση αισθητήρων που τοποθετούνται στο δέρμα κοντά στην ουρήθρα και τον πρωκτό. Η κινητικότητα των μυών καταγράφεται σε ένα ειδικό μηχάνημα που δείχνει αν είναι σωστά συντονισμένα τα μηνύματα που στέλνονται στην κύστη και την ουρήθρα.